sobota 7. května 2016

Vynález zkázy (1958) - Krásně naivní dobrodružství

Vynález zkázy vypráví příběh profesora Rocha (Arnošt Navrátil), který objeví látku, která by ve špatných rukou mohla ohrozit celý svět. Roch je pak společně s inženýrem Hartem (Lubor Tokoš) unesen hrabětem Artigasem (Miloslav Holub) na jeho tajnou základnu uvnitř sopky, odkud se chce hrabě pomocí této látky zmocnit celého světa.

Film Karla Zemana vychází z románů Julese Verna. O scénář se postaral básník František Hrubín a výbornou hudbou doplnil Zdeněk Liška. Osobně se přiznám, že jsem nikdy na těchto příbězích nevyrůstal a do vědecko-fantastických představ francouzského spisovatele jsem se začetl až relativně nedávno. Z toho důvodu jsem měl při čtení snad trochu menší pochopení pro naivitu daných příběhů. A právě tento "neduh" jsem maličko pocítil i v této adaptaci Vynálezu zkázy. Děj je tu vysloveně přímočarý a místy až s hloupoučkým chováním postav. Ovšem, zatímco jiné adaptace právě kvůli své nenápaditosti na tomto faktu často padají, film Karla Zeman to dokázal podle mého skvěle zakamuflovat za velice líbivou vizuální stránku.
 
Vzhled celého filmu byl inspirován ilustracemi malířů Verneových románů Édouardem Riouem a Léonem Benettem. A právě tato stránka filmu zůstane v hlavě asi nejdéle. Chvílemi jsem měl skutečně pocit, že  se nacházím uprostřed knihy samotné. K tomu je nutné i připočíst několik báječných animací s útočícími zvířaty. Především souboj s chobotnicí vypadal neskutečně úchvatně, i když si dnešní divák samozřejmě nemůže nepovšimnout, jak se herec úporně snaží zamotávat (čti bojovat) do gumového chapadla. Nic to však nemění na tom, že na rozdíl od mnoha moderních filmů na mě efekty vlastně nepůsobily, že by je pokročilá doba zničila, jak tomu bývá zvykem u moderních filmů plných počítačových efektů. 

Na Vynález zkázy jsem byl velice zvědavý, jelikož českých dobrodružných filmů je pomálu a tento ještě k tomu lákal i zcela netradičním zpracováním. A rozhodně nezklamal. Sice jsem si přitom nemohl vzpomínat na své dětství, přesto ona atmosféra naivních dobrodružství mě pohltila maximálně. 

Hodnocení: 80 %

Kladmannův dodatek: Tento film jsem původně plánoval vidět minulý rok v rámci projektu100, kde běžela digitálně vyčištěná verze tohoto snímku. Nakonec se to bohužel nepovedlo, a tak nezbývalo nic jiného než další zdroje. 

Žádné komentáře:

Okomentovat